Plan Norge

februar 27th, 2010

Hva er langrennsski egentlig?

av plannorge   Lagret under: Bloggposter          

langrenn1Sarah og to av venninnene hennes på ungdomssenteret i slummen ser rart på oss når vi forteller om snø og langrennski. Vi velger å ikke nevne vinter-OL. De ser ut som spørsmålstegn når vi viser mobilbilder fra hvite, kalde oslogater og aketurer på Hadeland.

Allikevel går praten lett når vi setter oss ned sammen for å bli bedre kjent. Det er bare andre gang vi treffes, så de er fremdeles litt sjenerte, men møter spørsmålene våre med åpenhet og velformulerte tankerekker. Sarah forteller:

- Ungdommer har rett til et tilrettelagt helsetilbud som passer for dem. De vil ikke treffe på foreldre og sladrete naboer når de drar for å hente kondomer eller teste seg for seksuelt overførbare sykdommer. Vi prøver å gi dem et skjermet sted å komme til, der de føler seg trygge, hvor de kan få rådgivning, hjelp og behandling.

Vi forteller at slik er det også for ungdommer i Norge. Hvem vil vel møte på foreldrene sine når de testes for graviditet eller klamydia? Men selv om problemstillingene er ganske like, er det problemer av en helt annen skala vi snakker om i Kampala-slummen. langrenn3

Jentene er rundt 20 år gamle, men har allerede møtt på tøffe utfordringer i livet. Hadde det ikke vært for ungdomssenteret, er de usikre på om de i det hele tatt hadde vært i live i dag. Nå bruker de sine egne erfaringer til å gi råd og veiledning til andre ungdommer.

- Vi tar i mot barn og unge som opplever forferdelige ting på gata. Hver eneste dag hjelper vi jenter og gutter som er mishandlet, voldtatt, blitt hiv-smittet eller sliter med rusmisbruk. Ungdomssenteret er et trygt møtested for dem. Her kan de få behandling, hjelp og rådgivning, forteller Rachel.

Det er tydelig at hun ikke vil snakke for mye om sine egne erfaringer, men forteller at hun har mye til felles med barna og ungdommene som oppsøker henne. Selv om situasjonen kan føles håpløs, er Rachel selv et eksempel på at det nytter å ta tak i sitt eget liv. I dag er hun ferdigutdannet sosialarbeider, og vier all sin tid på å hjelpe andre.

- Forståelsen og støtten jeg fikk da jeg først kom hit for å få råd, var til stor hjelp. Derfor bestemte jeg meg for å selv bli involvert. De som kommer hit vet at jeg forstår, og at de kan stole på meg.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

1 kommentar

  1. viktig prosjekt! hilsen sendes til sterke kvinner i slummen som arbeider for bedring. og selvsagt flinke plan-arbeidere:)

    Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

    Comment av sara — 28 februar, 2010 @ 2:32 am

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.Tilbakesporings-URL

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00