Plan Norge

februar 28th, 2010

Sarah fra Uganda: Rømte fra overgrep i slummen

av plannorge   Lagret under: Bloggposter          

SarahSarah er 20 år gammel og begynte nettopp å jobbe som frivillig på ungdomssenteret i slummen i Kampala. Det tar henne en time å gå hit, fra barnehjemmet der hun har bodd de siste seks årene. Hun får lov til å være der til hun blir ferdig med skolen, selv om hun egentlig er blitt for gammel.

Hun snakker lavmælt, men klart og tydelig.

- Moren min døde nesten med det samme jeg ble født. Jeg fikk bo hos venner av familien, helt til de ikke hadde råd til å ta vare på meg lenger. De hadde jo også sine egne barn. Da tok de kontakt med faren min, som fortsatt lever. Hans nye kone nektet meg å bo der, fordi jeg ikke var hennes barn. Da endte jeg opp med å bo hos andre jeg kjente.

Et av stedene Sarah bodde prøvde mannen i huset å ha sex med henne, men hun nektet. Hun var bare en ung tenåring.

Han truet meg og sa at han skulle holde meg fast og gjøre fæle ting med meg. Jeg klarte å slippe unna, og flyttet ut med det samme. Heldigvis fikk jeg plass på et barnehjem. Nå passer jeg på at jeg holder meg langt unna der han bor, sier Sarah.

- Han sa han skulle ta meg hvis jeg fortalte om voldtektsforsøket, men nå deler jeg historen min likevel. Jeg tror det er viktig for andre å høre.

Sarahs frivillige arbeid er en del av praksisen når hun utdanner seg til sosialarbeider. Hun håper å jobbe på et barnehjem eller for en organisasjon.Bildeavbyen

- Jeg vil bruke mine erfaringer og min historie til å hjelpe andre ungdommer i samme situasjon. Jeg vil vise dem at de ikke er alene, og hvor det viktig det er at de passer godt på seg selv.

Sarah er ikke den eneste
I fjor høst arrangerte Plan en Jentekampanje for å vise hvordan jenter i andre deler av verden har det, og problemer de møter. Blant annet arrangerte vi Blogg deg til Afrika i samarbeid med VGB. Formålet med konkurransen var å engasjere bloggere til å skrive om viktige tema som tradisjonelle medier ofte glemmer eller nedprioriterer.

Historien til Sarah i Kampala-slummen er sterk, men langt i fra enestående. Tusenvis av jenter i områdene rundt hovedstaden i Uganda vokser opp i svært tøffe kår. De lever i et av verdens mange glemte hjørner, som vestlige medier i liten grad besøker og setter på agendaen. Sarah og jentene i Kampala fortjener å bli hørt og tatt på alvor. Derfor er vi nå i Uganda sammen med vinneren av Blogg deg til Afrika, Hanne Rosvoll Kristiansen (Hanne Rosvoll.blogg.no).

Silje Vold og Anders Finslo, Plan Norge

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Ingen kommentarer

Ingen kommentarer så langt.

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.Tilbakesporings-URL

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00