Plan Norge

februar 28th, 2010

Sarah fra Uganda: Rømte fra overgrep i slummen

av plannorge   Lagret under: Bloggposter          

SarahSarah er 20 år gammel og begynte nettopp å jobbe som frivillig på ungdomssenteret i slummen i Kampala. Det tar henne en time å gå hit, fra barnehjemmet der hun har bodd de siste seks årene. Hun får lov til å være der til hun blir ferdig med skolen, selv om hun egentlig er blitt for gammel.

Hun snakker lavmælt, men klart og tydelig.

- Moren min døde nesten med det samme jeg ble født. Jeg fikk bo hos venner av familien, helt til de ikke hadde råd til å ta vare på meg lenger. De hadde jo også sine egne barn. Da tok de kontakt med faren min, som fortsatt lever. Hans nye kone nektet meg å bo der, fordi jeg ikke var hennes barn. Da endte jeg opp med å bo hos andre jeg kjente.

Et av stedene Sarah bodde prøvde mannen i huset å ha sex med henne, men hun nektet. Hun var bare en ung tenåring.

Han truet meg og sa at han skulle holde meg fast og gjøre fæle ting med meg. Jeg klarte å slippe unna, og flyttet ut med det samme. Heldigvis fikk jeg plass på et barnehjem. Nå passer jeg på at jeg holder meg langt unna der han bor, sier Sarah.

- Han sa han skulle ta meg hvis jeg fortalte om voldtektsforsøket, men nå deler jeg historen min likevel. Jeg tror det er viktig for andre å høre.

Sarahs frivillige arbeid er en del av praksisen når hun utdanner seg til sosialarbeider. Hun håper å jobbe på et barnehjem eller for en organisasjon.Bildeavbyen

- Jeg vil bruke mine erfaringer og min historie til å hjelpe andre ungdommer i samme situasjon. Jeg vil vise dem at de ikke er alene, og hvor det viktig det er at de passer godt på seg selv.

Sarah er ikke den eneste
I fjor høst arrangerte Plan en Jentekampanje for å vise hvordan jenter i andre deler av verden har det, og problemer de møter. Blant annet arrangerte vi Blogg deg til Afrika i samarbeid med VGB. Formålet med konkurransen var å engasjere bloggere til å skrive om viktige tema som tradisjonelle medier ofte glemmer eller nedprioriterer.

Historien til Sarah i Kampala-slummen er sterk, men langt i fra enestående. Tusenvis av jenter i områdene rundt hovedstaden i Uganda vokser opp i svært tøffe kår. De lever i et av verdens mange glemte hjørner, som vestlige medier i liten grad besøker og setter på agendaen. Sarah og jentene i Kampala fortjener å bli hørt og tatt på alvor. Derfor er vi nå i Uganda sammen med vinneren av Blogg deg til Afrika, Hanne Rosvoll Kristiansen (Hanne Rosvoll.blogg.no).

Silje Vold og Anders Finslo, Plan Norge

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

februar 27th, 2010

Hva er langrennsski egentlig?

av plannorge   Lagret under: Bloggposter          

langrenn1Sarah og to av venninnene hennes på ungdomssenteret i slummen ser rart på oss når vi forteller om snø og langrennski. Vi velger å ikke nevne vinter-OL. De ser ut som spørsmålstegn når vi viser mobilbilder fra hvite, kalde oslogater og aketurer på Hadeland.

Allikevel går praten lett når vi setter oss ned sammen for å bli bedre kjent. Det er bare andre gang vi treffes, så de er fremdeles litt sjenerte, men møter spørsmålene våre med åpenhet og velformulerte tankerekker. Sarah forteller:

- Ungdommer har rett til et tilrettelagt helsetilbud som passer for dem. De vil ikke treffe på foreldre og sladrete naboer når de drar for å hente kondomer eller teste seg for seksuelt overførbare sykdommer. Vi prøver å gi dem et skjermet sted å komme til, der de føler seg trygge, hvor de kan få rådgivning, hjelp og behandling.

Vi forteller at slik er det også for ungdommer i Norge. Hvem vil vel møte på foreldrene sine når de testes for graviditet eller klamydia? Men selv om problemstillingene er ganske like, er det problemer av en helt annen skala vi snakker om i Kampala-slummen. langrenn3

Jentene er rundt 20 år gamle, men har allerede møtt på tøffe utfordringer i livet. Hadde det ikke vært for ungdomssenteret, er de usikre på om de i det hele tatt hadde vært i live i dag. Nå bruker de sine egne erfaringer til å gi råd og veiledning til andre ungdommer.

- Vi tar i mot barn og unge som opplever forferdelige ting på gata. Hver eneste dag hjelper vi jenter og gutter som er mishandlet, voldtatt, blitt hiv-smittet eller sliter med rusmisbruk. Ungdomssenteret er et trygt møtested for dem. Her kan de få behandling, hjelp og rådgivning, forteller Rachel.

Det er tydelig at hun ikke vil snakke for mye om sine egne erfaringer, men forteller at hun har mye til felles med barna og ungdommene som oppsøker henne. Selv om situasjonen kan føles håpløs, er Rachel selv et eksempel på at det nytter å ta tak i sitt eget liv. I dag er hun ferdigutdannet sosialarbeider, og vier all sin tid på å hjelpe andre.

- Forståelsen og støtten jeg fikk da jeg først kom hit for å få råd, var til stor hjelp. Derfor bestemte jeg meg for å selv bli involvert. De som kommer hit vet at jeg forstår, og at de kan stole på meg.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

februar 26th, 2010

Bloggdebut fra slummen i Uganda

av plannorge   Lagret under: Bloggposter     Stikkord:, ,      

vgbilder2Endelig kan vi fortelle verden om hva vi holder på med, sa ungdomslederen Steven da bloggvinner Hanne Rosvoll og Silje og Anders i Plan Norge introduserte ham for blogging i dag.

Steven og ni andre ungdomsledere driver til daglig et ungdomssenter  i Kawempe, et slumområde  i hovedstaden Kampala. Ungdomssenteret jobber særlig med å spre informasjon hvordan man forhindrer graviditet og seksuelt overførbare sykdommer.

- Mange vet ikke hvor viktig det er å beskytte seg, og foreldre er ofte skeptiske til at barn skal få informasjon om prevensjon. Vi mener slik informasjon er helt nødvendig, for hvis ikke kan de som vokser opp begynne å tro på gamle myter og feilinformasjon.

Ungdomssenteret er støttet av Plan, og er en viktig møteplass for mange barn og unge i Kampala-slummen.

- Vi hører historier hver eneste dag som fortjener å bli hørt av flere, og vi bruker sterke fotografier, filmer og teater når vi kommuniserer med ungdommene.  Nå som vi har lært hvordan vi kan lage vår egen bloggside, har vi et sted vi kan samle all denne informasjonen. Det vil gjøre det lettere for oss å nå ut med vårt budskap, også til ungdommer som jobber med dette i andre land, sier Steven.

Hardt i slummen

En av dem som ble begeistret for muligheten til å dele sine erfaringer over internet, var Shifah på 29 år. Hun begynte å jobbe som frivillig for ti år siden, og ble lært opp av kvinnelige leger i Uganda.  Her et et oversatt utdrag fra hennes første blogg:

- Kawempe et et slumområde med gatebarn, protitusjon og narkotikamisbruk. Da jeg begynte som frivillig i slummen, fikk jeg mye kjeft og harde ord. Mine venner, det var ikke lett i det hele tatt, men vi hadde en iver og glød etter å jobbe frivillig, så vi fortsatte å spre informasjon til barn og unge. Det var dette vi ville gjøre. Etter en stund forstod folk at det vi gjorde var bra, og vi fikk med oss ungdom, foreldre, og lokale og religiøse ledere. Nå er vi akseptert og satt pris på, så arbeidet vårt går fremover.

Hanne, Silje og Anders skal reise rundt i Uganda og blogge om flere prosjekter i en uke fremover, og skal holde en ny blogg-workshop med en ungdomsgruppe i distriktet Kamuli senere i uken. Du kan følge med på Hannes blogg her.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

februar 26th, 2010

Vi blogger vi fra Uganda!

av plannorge   Lagret under: Bloggposter          

I går ankom bloggvinneren Hanne Rosvoll Kristiansen hovedstaden Kampala i Uganda. Sammen med Silje og Anders fra Plan Norge skal hun besøke utviklingsprosjekter i Kampala og i regionen Kamuli i sør-øst-delen av landet, og skrive om sine opplevelser på www.hannerosvoll.blogg.no

Vi kommer til å oppdatere denne bloggen parallelt, med bilder og historier fra barn og unge som vi møter i Uganda.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

februar 24th, 2010

Torsdag reiser Hanne til Uganda!

av plannorge   Lagret under: Bloggposter          

I fjor høst lanserte Plan Norge konkurransen Blogg deg til Afrika i samarbeid med VGB. Hanne Rosvoll Kristiansen ble lansert som vinner av Blogg deg til Afrika på PlanTV/VGTV.no 22. september 2009.

I morgen, 25. februar, reiser hun sammen med Plan til Uganda for å blogge om sine opplevelser og møter med jenter i landet.  Følg med på www.hannerosvoll.blogg.no, og skriv gjerne innlegg eller spørsmål som Hanne kan ta med seg videre i sine møter med barn og unge i Uganda!

Du kan også lese om turen og se bilder fra våre opplevelser på denne siden underveis!

Ugandakart

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00