Plan Norge

mars 3rd, 2010

Kan Jennifer bli president?

av plannorge   Lagret under: Bloggposter          

JennyNoe av det vanskeligste med å være her i Uganda, er å bli så nært knyttet til personene vi møter. Vi kommer så nær dem, og føler kontrasten mellom deres liv og vårt eget. Mellom muligheter vi tar for gitt, som barn og unge i Uganda må jobbe beinhardt for å oppnå.

Slik var det å møte Jennifer.

Faren til Jennifer  døde av AIDS da hun var to år. Hun er vokst opp sammen med moren sin og fire søsken i en liten landsby i Kamuli i Uganda. Selv om det ikke koster mye penger å gå på ungdomsskole- og videregående i Uganda, hadde ikke moren råd til at Jennifer skulle fortsette når hun ikke lenger fikk stipend.

Den nå 19 år gamle jenta var ”heldig” og fikk støtte av Plan til å fortsette skolegangen. I dag sitter Jennifer med et vitnemål med toppkarakterer i alle fag.

- Jeg vil studerere informasjonsteknologi på universitetet, forteller hun. – Men foreløpig må jeg være hjemme og hjelpe moren min med å forsørge familien.

Vi treffer Jennifer utenfor huset hennes i en liten landsby i Kamuli. Her bor hun i et to-roms murhus, sammen med moren og søsknene. Utenfor huset er det et stråtak, hvor det sitter en sirkel menn med sugerør ned i en krukke. De drikker det lokale ølet Jennifer og moren får sitt levebrød fra.

Vi lurer på om det er trygt for henne, moren og de yngre søsknene å bo her, med en gjeng fulle menn utenfor.

- De prøver seg av og til. Men de klarer aldri å gjøre noe. Vi er så sterke, skjønner du, du vil ikke tro hvor sterke vi er!

Dilemmaet
Vi tror henne. Og vi blir inspirert av hennes innsatsvilje og optimisme. Det er godt for oss som jobber for Plan, å se at prosjektene vi driver bidrar til å gi barn muligheter de ellers ikke ville hatt. Samtidig er det frustrerende å innse at fremtiden allikevel ofte er usikker for dem som lever i dyp fattigdom.

Det ville vært enkelt for oss å gripe inn direkte, og endre fremtiden til Jennifer. Vi kunne spleiset på universitetsutdannelsen hennes. De samme føler vi for hvert barn og ungdom vi har blitt kjent med på denne turen. Det er vanskelig, men likevel nødvendig, å løfte blikket og  huske på at mange flere har det som dem.

Det viktigste Plan og andre organisasjoner gjør, er derfor å jobbe systematisk for at alle barn og ungdommer skal få oppfylt sine grunnleggende rettigheter. Retten til beskyttelse, overlevelse, utdanning og deltakelse. Å bidra til at barn, familier og deres lokalsamfunn kommer seg ut av fattigdom og får muligheter til et bedre liv.

Jennifer har kommet langt, og vi tror og håper hun vil komme lenger. Vi spør hva hun ville endret i Uganda, om hun var president for en dag. Hun lar seg ikke lure.

- Presidenten kan ikke bare endre ting. Man må lage lover, som gjøres av Parlamentet. Men president, det kunne jeg godt tenke meg å bli, hvorfor ikke?

Silje Vold og Anders Finslo, Plan Norge

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Ingen kommentarer

Ingen kommentarer så langt.

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.Tilbakesporings-URL

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00