Plan Norge

mars 4th, 2010

Snart på vei hjem

av plannorge   Lagret under: Bloggposter          

– Har dere sett avisene i dag?, spør vår kollega Jim Gibson, Program Support Manager for Plan Uganda. – Minst to skoler ble ødelagt i jordskredet. Nå regner vi med at rundt 6000 mennesker må evakueres på grunn av fare for flere skred. De skal flyttes til midlertidige flyktningleire.

Vi sitter på landkontoret til Plan i Uganda og diskuterer jordskredskatastrofen i Bududa-distriktet øst i landet som de siste dagene har vært omtalt av både norsk og internasjonal presse. Jim Gibson var landdirektør i Haiti i flere år, og jobbet der under store naturkatastrofer.

Bududa ligger ikke i området Plan normalt jobber, men vi skal sende et kriseteam opp for å undersøke sitasjonen og se hvordan vi best kan bidra.

Slummen i Kampala

Slummen i Kampala

I slike katastrofesituasjoner er Plans rolle ofte å bidra til at barn er trygge og beskyttet, og at de kan fortsette å få et utdanningstilbud. Men det er viktig å samarbeide med myndighetene og andre organisasjoner slik at barna får den støtten de har krav på.

I de lokalsamfunnene Plan jobber – som heldigvis ikke var rammet av jordskredet – er det fare for andre naturkatastrofer. I slumområdene i Kampala, er det for eksempel stor fare for oversvømmelser. Der fokuserer Plan på å øke innbyggernes evne til å tilpasse seg slike kriser, slik at de ikke blir så hardt rammet.

For en time siden besøkte vi slummen i Kampala, og foreløpig er det ikke tegn til oversvømmelser der. Men det regner jevnlig i byen og det sies at regnet ikke kommer til å stoppe på flere måneder. Både Plan-ansatte og folk i gatene er preget av det som skjer i landet akkurat nå.

Vi kommer til å ta farvel med Kampala og Uganda om bare noen få timer, og som besøkende og kollegaer av Plan her i landet, er også vi svært preget av situasjonen. På kort sikt er det store utfordringer for svært mange mennesker i Uganda etter jordskredet. Vi har også opplevd på nært hold i slummen i dag hvor mange mennesker som lever i dyp fattigdom, og derfor er ekstremt sårbare. Både i forbindelse med katastrofen, men også i det daglige.

Vi stopper her, men kommer til å oppdatere bloggen i helga, og i ukene framover. Notatblokka er full av historier og overskrifter. For bare en liten time siden satt vi sammen med ei jente som lever under konstante trusler om overgrep og drap. Vi vet at hun er trygg i noen få uker framover, men derfra er det usikkert hva livet vil bringe henne.

Det er hardt å reise fra dette. Samtidig har vi sett hvor mye arbeid som gjøres for å bedre situasjonen til barn og unge i dette landet, og møtt inspirerende, sterke mennesker som viser at det nytter å bidra.

Silje Vold og Anders Finslo, Plan Norge

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Ingen kommentarer

Ingen kommentarer så langt.

RSS-strøm med kommentarer til dette innlegget.Tilbakesporings-URL

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00