Plan Norge

mars 5th, 2010

Se, de blogger!!

av plannorge   Lagret under: Bloggposter          

sedebloggerEn ellers tung siste dag i Kampala hadde også sitt store lyspunkt: Vi dro nemlig på overraskelsesbesøk til ungdomssenteret i slummen, som vi besøkte tidligere i uka, og gjett hva? Ungdommene hadde koblet opp den nye prosjektoren og var i full gang med å lage sin egen bloggside!

- Hey guys! Look, we`re on the internet!

To av deltakerne fra workshopen sitter benket foran datamaskinen på senteret, og noen av klientene sitter i salen og følger med. De har kommet for å få medisiner og hjelp, og bloggingen fanger oppmerksomheten mens de venter på sin tur.

Smilene som møter oss er verdt hele turen i seg selv.

For en uke siden introduserte vi lederne på ungdomssenteret for blogging. De var alle nettbrukere fra før, men hadde aldri hørt om blogging eller tenkt på å lage sin egen nettside. Men nå, en liten uke senere, forteller ungdommene at en ny verden har åpnet seg for dem:

- Vanligvis løper vi rundt med megafon i slummen for å fortelle folk hva vi holder på med. Det kommer vi ikke til å slutte med, men nå kan vi også fortelle hele verden at det er et sted som heter Kawempe. Vi kan fortelle ungdom i Norge hvilke utfordringer vi har i slummen i Kampala!

Sjekk ut bloggen på www.uyescheme.blogspot.com

(artikkelen blir oppdatert senere i dag)

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

mars 4th, 2010

Snart på vei hjem

av plannorge   Lagret under: Bloggposter          

– Har dere sett avisene i dag?, spør vår kollega Jim Gibson, Program Support Manager for Plan Uganda. – Minst to skoler ble ødelagt i jordskredet. Nå regner vi med at rundt 6000 mennesker må evakueres på grunn av fare for flere skred. De skal flyttes til midlertidige flyktningleire.

Vi sitter på landkontoret til Plan i Uganda og diskuterer jordskredskatastrofen i Bududa-distriktet øst i landet som de siste dagene har vært omtalt av både norsk og internasjonal presse. Jim Gibson var landdirektør i Haiti i flere år, og jobbet der under store naturkatastrofer.

Bududa ligger ikke i området Plan normalt jobber, men vi skal sende et kriseteam opp for å undersøke sitasjonen og se hvordan vi best kan bidra.

Slummen i Kampala

Slummen i Kampala

I slike katastrofesituasjoner er Plans rolle ofte å bidra til at barn er trygge og beskyttet, og at de kan fortsette å få et utdanningstilbud. Men det er viktig å samarbeide med myndighetene og andre organisasjoner slik at barna får den støtten de har krav på.

I de lokalsamfunnene Plan jobber – som heldigvis ikke var rammet av jordskredet – er det fare for andre naturkatastrofer. I slumområdene i Kampala, er det for eksempel stor fare for oversvømmelser. Der fokuserer Plan på å øke innbyggernes evne til å tilpasse seg slike kriser, slik at de ikke blir så hardt rammet.

For en time siden besøkte vi slummen i Kampala, og foreløpig er det ikke tegn til oversvømmelser der. Men det regner jevnlig i byen og det sies at regnet ikke kommer til å stoppe på flere måneder. Både Plan-ansatte og folk i gatene er preget av det som skjer i landet akkurat nå.

Vi kommer til å ta farvel med Kampala og Uganda om bare noen få timer, og som besøkende og kollegaer av Plan her i landet, er også vi svært preget av situasjonen. På kort sikt er det store utfordringer for svært mange mennesker i Uganda etter jordskredet. Vi har også opplevd på nært hold i slummen i dag hvor mange mennesker som lever i dyp fattigdom, og derfor er ekstremt sårbare. Både i forbindelse med katastrofen, men også i det daglige.

Vi stopper her, men kommer til å oppdatere bloggen i helga, og i ukene framover. Notatblokka er full av historier og overskrifter. For bare en liten time siden satt vi sammen med ei jente som lever under konstante trusler om overgrep og drap. Vi vet at hun er trygg i noen få uker framover, men derfra er det usikkert hva livet vil bringe henne.

Det er hardt å reise fra dette. Samtidig har vi sett hvor mye arbeid som gjøres for å bedre situasjonen til barn og unge i dette landet, og møtt inspirerende, sterke mennesker som viser at det nytter å bidra.

Silje Vold og Anders Finslo, Plan Norge

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

mars 3rd, 2010

Kan Jennifer bli president?

av plannorge   Lagret under: Bloggposter          

JennyNoe av det vanskeligste med å være her i Uganda, er å bli så nært knyttet til personene vi møter. Vi kommer så nær dem, og føler kontrasten mellom deres liv og vårt eget. Mellom muligheter vi tar for gitt, som barn og unge i Uganda må jobbe beinhardt for å oppnå.

Slik var det å møte Jennifer.

Faren til Jennifer  døde av AIDS da hun var to år. Hun er vokst opp sammen med moren sin og fire søsken i en liten landsby i Kamuli i Uganda. Selv om det ikke koster mye penger å gå på ungdomsskole- og videregående i Uganda, hadde ikke moren råd til at Jennifer skulle fortsette når hun ikke lenger fikk stipend.

Den nå 19 år gamle jenta var ”heldig” og fikk støtte av Plan til å fortsette skolegangen. I dag sitter Jennifer med et vitnemål med toppkarakterer i alle fag.

- Jeg vil studerere informasjonsteknologi på universitetet, forteller hun. – Men foreløpig må jeg være hjemme og hjelpe moren min med å forsørge familien.

Vi treffer Jennifer utenfor huset hennes i en liten landsby i Kamuli. Her bor hun i et to-roms murhus, sammen med moren og søsknene. Utenfor huset er det et stråtak, hvor det sitter en sirkel menn med sugerør ned i en krukke. De drikker det lokale ølet Jennifer og moren får sitt levebrød fra.

Vi lurer på om det er trygt for henne, moren og de yngre søsknene å bo her, med en gjeng fulle menn utenfor.

- De prøver seg av og til. Men de klarer aldri å gjøre noe. Vi er så sterke, skjønner du, du vil ikke tro hvor sterke vi er!

Dilemmaet
Vi tror henne. Og vi blir inspirert av hennes innsatsvilje og optimisme. Det er godt for oss som jobber for Plan, å se at prosjektene vi driver bidrar til å gi barn muligheter de ellers ikke ville hatt. Samtidig er det frustrerende å innse at fremtiden allikevel ofte er usikker for dem som lever i dyp fattigdom.

Det ville vært enkelt for oss å gripe inn direkte, og endre fremtiden til Jennifer. Vi kunne spleiset på universitetsutdannelsen hennes. De samme føler vi for hvert barn og ungdom vi har blitt kjent med på denne turen. Det er vanskelig, men likevel nødvendig, å løfte blikket og  huske på at mange flere har det som dem.

Det viktigste Plan og andre organisasjoner gjør, er derfor å jobbe systematisk for at alle barn og ungdommer skal få oppfylt sine grunnleggende rettigheter. Retten til beskyttelse, overlevelse, utdanning og deltakelse. Å bidra til at barn, familier og deres lokalsamfunn kommer seg ut av fattigdom og får muligheter til et bedre liv.

Jennifer har kommet langt, og vi tror og håper hun vil komme lenger. Vi spør hva hun ville endret i Uganda, om hun var president for en dag. Hun lar seg ikke lure.

- Presidenten kan ikke bare endre ting. Man må lage lover, som gjøres av Parlamentet. Men president, det kunne jeg godt tenke meg å bli, hvorfor ikke?

Silje Vold og Anders Finslo, Plan Norge

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

mars 2nd, 2010

Jordskred i Uganda

av plannorge   Lagret under: Bloggposter          

45 er bekreftet døde, og 300 ligger antakelig begravet under jorda etter en jordskredkatastrofe i Bududa i Øst-Uganda i dag.

Vi befinner oss for øyeblikket i Kamuli, et par timers kjøring unna ulykkesområdet. Det er rolig vær i området, så det er ingen risiko i å oppholde seg her.

Les mer om katastrofen på http://www.reliefweb.int/rw/rwb.nsf/db900SID/DNEO-836KEJ?OpenDocument

I dag har vi besøkt sju forskjellige steder på under 10 timer. Vi har en dag full av sterke inntrykk, som blir ytterligere forsterket når noe så dramatisk skjer i nærheten. Notatblokka er full, kamerabatteriet er tomt og hodene er proppet med historier som vanligvis trenger lang tid på å fordøyes.

Det eneste stedet vi kan oppdrive internettilgang er på kontoret til distriktsjefen i Plan Kamuli. Her stenger de om et øyeblikk, så vi oppdaterer bloggen i morgen tidlig.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

mars 1st, 2010

På plass i Kamuli, Uganda

av plannorge   Lagret under: Bloggposter     Stikkord:, ,      

Kamuli_hovedbildeEtter en søndag i vakre Jinja ved Nilen, satte vi kursen mot Kamuli i sør-øst delen av Uganda i morges. Selve reisen var nesten surrealistisk, der vi satt i regnværet på humpete sandveier omkranset av frodige gressletter og regnskog.

Virkeligheten innhentet oss imidlertid raskt, da vi kom fram til Plans lokalkontor i Kamuli og fikk treffe ti ungdommer fra en skole i nærheten

Planen vår var å introdusere ungdommene for blogging, vi skjønte fort at det var en dårlig ide. I et område som knapt har internett i det hele tatt, og hvor de færreste ungdommer har bruket en datamaskin i sitt liv, fant vi ut at det var bedre å bruke tiden på noe helt annet: leker, fotografering og historiefortelling.

Etter å ha lært dem en norsk lek, noe som fremkalte fullstendig latterkrampe, delte Silje ungdommene i tre grupper. De fikk følgende utfordring: Skriv om en dag i livet ditt! Skriv om en opplevelse som har gjort sterkt inntrykk på deg, og fortell om hvilke utfordringer du mener er viktig for barn i Uganda i dag.Kamuli_workshop1

Det kom som et sjokk på oss hvor sterke historier de satt på, alle sammen. Episoder og problemstillinger som for oss er helt utenom det vanlige, fortelles som noe helt dagligdags.

- En dag jeg aldri kommer til å glemme var den dagen jeg fikk høre at yndlingstanten min holdt på å dø av AIDS, forteller John på 17.

15 år gamle William forteller at han står opp kl 3 hver morgen, for å bære vann for andre, slik at han kan tjene penger til skolebøker og andre ting han trenger.

Vil besøke Norge
Det er tydelig at ungdommene ønsker å bli hørt.
- For første gang får vi mulighet til å fortelle norske ungdommer om hvordan vi har det, sier en av guttene når vi spiser lunsj etter workshopen.

- Jeg håper det er noen som vil svare oss. Det hadde vært gøy. Og kanskje vi kan arrangere en konkurranse vi også og reise en uke til Norge, spør Joseph på 14.

Speilreflekskameraet går på rundgang rundt lunsjbordet, og ungdommene får ta sine livs første fotografier. Joseph gliser bredt når det er hans tur til å prøve kameraet.

- Kanskje det er fotograf du skal bli?

- Neinei, sier Joseph. Jeg har bestemt meg for lengst. Når jeg blir stor skal jeg bli pilot!

I morgen får vi en mulighet til å bli bedre kjent med ungdommene. Da skal vi besøke dem på skolen. Her støtter Plan flere prosjekter, blant annet en gruppe som jobber for å stoppe vold mot barn, og en sparegruppe.

SIlje Vold og Anders Finslo, Plan Norge

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00